Alba Nyomda

Anyagleadási tudnivalók

SZERKESZTŐ PROGRAMOK

Nyomtatható file-ok előállításához szükség van egy megfelelő programra.

A word, powerpoint, excel sajnos nem készítenek nyomtatásra alkalmas állományt. Az ilyen programokban készített anyagok nyomtatási minőségéért, tartalmáért nem vállalunk felelősséget.

Általánosan használt szerkesztő és fotófeldolgozó programok: Adobe InDesign, Illustrator, Photoshop, Freehand, Pagemaker, CorelDraw.

Nyomtatásra szánt anyagait pdf formátumban küldje el nekünk!

FELBONTÁS

A felbontás legyen 300 dpi színes és szürkeárnyalatos képeknél. A2 méretnél nagyobb végtermék esetén elegendő a 150 dpi, az eredeti méret mellett.

Szöveges tartalmat lehetőség szerint vektoros formában tartalmazza a dokumentum, mert sokkal szebb nyomtatási eredményt ad. Színbeállítás: CMYK.

DOKUMENTUM MÉRET, KIFUTÓ, VÁGÓJEL

Vágott méret (végső méret): alatt azt értjük, amit Ön a kezében tart, amikor a készterméket megkapja. Ezt a méretet kell árajánlat kéréskor, rendeléskor megadnia.

Kiterített méret: az a méret, amit akkor lát, ha a terméket kinyitja, pl. egy A5, 4 oldalas formátumot ha kinyit, akkor egy A4 fekvő formátumú kiterített méretet kap.

Amennyiben több oldalas a dokumentum úgy az oldalakat egyenként állítsa elő, melyet egyetlen pdf dokumentuban helyezzen el. A nyomtatási ívre való felszerelést mi elvégezzük.

Vágójel: vékony vonalak, melyek a vágatlan nyomott íven pozícionálják a nyomdatermék vágott méretét.

Kifutó: Ha azt szeretnénk, hogy képek, grafikák stb. a vágott méretű dokumentumunk szélein szerepeljenek, akkor kicsit nagyobbra kell tervezni az anyagot, és a képeket, grafikákat stb. túl kell futtatni a végtermék vágási szélein a tervezésnél. Ez az ún. kifutó. Azért van rá szükség, mert a papír rugalmas tulajdonságából eredően vágási pontatlanságok lehetnek, és akár tizedmilliméternyi eltérés is fehér csíkként jelentkezik a dokumentum szélén.

Belső margó: Ahogy az iskolában is tanultuk, nem írunk a lap szélére, hanem margót hagyunk. Nincs ez másként a nyomdatermékek esetében sem. Egyrészt a vágási pontatlanságból eredően is előfordulhat, hogy belevágunk 1-1 a dokumentum széléhez túl közel eső fontos tartalmi részbe, másrészt esztétikailag sem szép, ha egy szöveg vagy logó a lap legszéléig ér.

SZERKESZTÉSI SEGÉDLET